Tuesday, July 14, 2009

Ariana vs DeCynosure, Awnings, Pemakaian

Ramai lak yg bertanya perbezaan of the above, tak larat nak reply sorang2, so I explain kat sini je la ek.

Style
Ariana - labuh lepas bahu, singkat di depan tudung. Sesuai for those yg suka pin2 belakang kat leher so nampak jinjang.

DeCynosure - singkat di bahu, labuh sikit di depan tudung. Nampak kemas, and memenuhi piawai menutup dada tanpa kelihatan seperti ustazah. But kurang sesuai nak berpin2 di belakang leher psl nnti jadi terpendek the tudung kat bahu.

Tips pemakaian:
For tudung nampak kemas di leher, and bagi effect nampak leher jinjang, u must have a reasonably high toncet. The toncet will pull the jersey upwards, and automatically the leher is more defined. Hence, tak perlu pin2 ni dh kat leher tu. Thts why some of u find kenapa dia ni pakai cantik, kita pakai tak cantik (if org tu dh muka cantik..pakai apa pun cantik kan!!)...sbb some of u have short hair...bila pakai tudung, nmpk tak kemas kat leher and flat kat belakang kepala. and those yg rambut bob abt shoulder length, if u all tak ikat rambut...leher akan nmpk very lebar when pakai tudung! So remedy for those who care enough to look nice wearing a tudung is to buy a fake toncet! Beli sanggul yg kecik tu..ada jual kat kedai accessories, jgn la amik yg besar dabak tu. Yg mini will do. Pin it to ur hair, and walla!....a readymade toncet!

Awnings
Ori Ariana - pendek kat kiri kanan, but lebar kat crown. Interface separuh and tergantung. Sesuai for those yg muka kecik, tirus. Pro - senang nak simpan. Cons - muka nmpk bulat for yg muka pipi bulat, kepala nmpk ala flat psl lebar sgt kat crown (cam receding hairline je for some shape of head!).

Cynosure's improvised - panjang kat kiri kanan, and kurang 1 cm lebar kat crown banding dgn ori ariana. Interface separuh but penuh di kiri kanan. Pro - nmpk very kemas, without the stitch lines shown through the TS after so many ironing sessions. And tak de lekuk kat tepi awning. And very, very sesuai for muka bulat to give the slimming effect to the face. Cons - payah nak simpan, kena lipat cam bunga or gantung without awning tu terlipat.

So for those yg pentingkan the ease of storing ur tudung, then u can opt for Ori Ariana. But yg penting is actually bukan storage...but to look good wearing a tudung (sambil beribadah of course!). So u can opt for Cynosure's awning but reqest for the interface to be tergantung. U get a slimming effect to the face, and ease of storage. FYI, now yg brand femes tu pun dh improvised dia nya awning so panjang sikit.

Maka for those yg mengorder tudung, pls mention the type of styles and awnings for ur tudungs. Cth order format:

Fabric : 4th Cynosure's Exclusive
Style : DeCynosure
Awning : Cynosure's tergantung
Size : M

So....hope u benefit from this esp those yg baru berkecimpung dlm arena DIY tudung ini!

Thanks!

Photobucket

15 comments:

kak siti said...

yela, interface tu part yg mana satu kat bahagian tudung..?

azura said...

Yela, 4th exclusive bila plan nak keluarkan yer?

I selalu order TE atau ariana kan..tak pernah ada DeCynosure patent..nak try tu lak kali ni..

JV Cynosure said...

kak siti, interface tu yg kain gam tu le.

JV Cynosure said...

azura...i dh buka order dah...submit FE ye. Rege Rm60 per pc. i rasa u suka la the DeCynosure tu psl dia labuh dari Ariana. Yg penting nak cover dada kan? and dia kemas sikit...psl jatuh takat bahu aje...bukan bwh bahu.

UmmuY said...

kak,kalau nak style labuh macam ustazah,berapa harganya?yang labuh sampai ke pusat(dlm 50cm dari dagu).saiz l ke xl macam tu?saya sangat berminat dengan tudung ni,tapi singkat(saya dah pakai L munawwarah,macam ok jugak le,ariani definately not my taste.terlalu kecik,even saiz L dia pun..so,any advice for me?coz' i'am ustazah, so,should look like one,hehe..

deloress said...

hi yela..

is it too much to ask for a pictorial example please? coz im still clueless on how it will look when u wear those type of tudung..

mmg selama ni nak tanya.. tp takut.. nasib baik dah keluar entry ni ;)

JV Cynosure said...

heheheh..if ustazah, kena la nmpk ustazah kan! rege based on kain at sales price now (selagi ada stock kain yg sale ni kat kedai) for tudung labuh 50 cm :-
1. J1 - wth TS awning = rm62
wth jersey awning = rm59
2. J2 - wth ts awning = rm52
- wth jersey awning = rm49

Finishing - interlock coverstitch 6mm

I suggest you try Tudung Jakarta...sgt cun as tudung labuh. tak caya tanya Sharida.

JV Cynosure said...

deloress...akan diusahakan, may the next 4th CE yg dh siap nanti.

mama_aniq said...

yela, very gud info especially utk org yg 'buta' tudung diy ni...hehehe 10 kali ckp 10 kali x ingt..hehe...

Anonymous said...

tepuk tepuk tepuk!
tq for the clarification
boleh masuk wikipedia kekeke.

JV Cynosure said...

betul mama_aniq, info tuk seme org! :)

JV Cynosure said...

anonymous,

bow, bow, bow!

UmmuY said...

so,u buat tak tudung jakarta tu?boleh tempah ke?i'm very interested la..harga yang u bagi tu,yang dah siap ke,or just untuk kain aje?ada samples tak for this type of tudung?

JV Cynosure said...

ummu, kita la pelopor template Jakarta ni, so of course le kita buat. :P

price yg i bagi is readymade, only during the sale kat kedai now ni. if no more sale, price will be back to normal price.

Hemorion said...

thank you yela for the info, bukan semua orang nak share info-info macam ni...really help me yang baru bertatih.....