Saturday, February 21, 2009

Review on the Gathering cum Class

Salam ladies!

Fhewww! Penat gila rasanya hari ni!

First and foremost, I'd like to express my heartfelt thanks to dear K.Yati, yg tak psl2 jadi mangsa umah dia for our gathering cum class! She was very helpful....cengkelat students kali ni psl K.Yati tolong finishkan tudung masing2!! Teringat time we all first class dulu...sian...jahit tepi tak de, jahit dgn tangan...dlm keadaan tak siap tu, dgn bangganya pakai gak tudung tu bila balik kelas! Muahahhaha! Kelakar bila fikir2 kan!! Eh, u all yg jahit tepi kat umah K. Yati tadi, korang byr tak RM1 contribution so K.Yati leh beli benang nnti??? Anyway, K.Yati...jgn serik ye! Hubby sporting gila!! Eh, i tertinggal my interface 2 gulung kat situ...nnti suh Saba amikkan tu i ok!

Also thanks to Fazira, Kimi and Cupcake (cikgu dtg lambat!!!) for imparting their knowledge to the eager-to-learn students. Dorg ni mmg pakar jahit tudung DIY. So sapa2 nak order tudung, leh jugak la contact dorg ni ek. I lambat sikit nak siapkan tempahan...maklum la...multi-tasking dh tak cukup tangan n kaki dh ni!! So sapa2 yg order dgn i, sabar ek...i will try to finish ur tudungs within 3 weeks.

Thanks also to the students and buyers...meriah sungguh suasana tadi! And food...masyallah...berbagai and sedap2 belaka! Bagus sungguh u all...yg bwk pulut kuning dgn sambal sotong, roti jala and kari, mee hoon dua tiga jenis lagi u!!, spaghetti bolognese also 2 jenis, kuih muih, puddings yg beraneka jenis, Cupcake's (Mektwain) cupcakes yg sungguh lazat, and omg....kek farrah aiza yg oh-so-sinfully delicious!! Dadih Yusrina...mmg dh trademrk dah ni! So sapa2 nak order kek or dadih...hah...contact le 3 org ni. I vouch for the deliciousness of their products!!! Byk yg i tak sempat nk makan...psl perut tak muat!! Balik tadi, i makan the cucur badak, and spaghetti and pulut..sedap, sedap. seluruh family makan mende2 ni. Thanks to all for being so sporting n generous with the food!

Gorgeous sgt tadi tudung sweet pink dgn purplish pink denim awning yg 2 students buat tadi...i cinta gila la kat set ni!! I sendiri dont hv this...hopefully ada lagi stok kat sana.

Ada some fabrics lagi yg available for sale...so tgk2 la postings yg sebelum ni reserved for outsies aje...i dh bukak sale for all. printed dh tak byk, plain ada lagi sikit. Dont fret okay people, akan ada lagi kain2 in the near future.

I enjoyed the session just now, hope u ladies did too! Good luck with ur DIY Tudung project and happy sewing!!

p/s yg amik2 gambar tadi, pls email me the pics so i can upload them here. jgn la muka haku herot perot udah!



Pic ni dh diedit oleh Yatt! Sapa2 ada gambar lagi..yg termasuk tuan rumah sekali, pls email me. thx!

Tu dia tuan rumah, K Yati yg duk depan on extreme right, bertudung biru. Ketiga2 cikgu ada kat sini, awning purplish pink kat depan tu Kimi, awning purple kat tgh tu Fazira and sifu tudung labuh, tudung cream selim melim tu, Cupcake. Yg lain2 antara students and buyers. Most pakai tudung DIY if not all! Syarat2 gathering akan dtg...mesti pakai tudung DIY! :P

24 comments:

yus said...

Sangat happening!!
Nak jadi cerita, tuan rumah itu ialah kenalan mak saya. Long lost friend.
Dok ngadap kain2 yg kak Yela bw, smp lupa nak snap gambar.

JV Cynosure said...

loh...ye ke?? jejak kasih la pulak! bagus kan k.yati...sporting sungguh. nk belajar buat smocking seme, contact le dia!

mektwain said...

wahaha...ya sgt happening! i've never seen so much food!! mcm hari raya! murah rezeki hari smalam.

most tudung2 first students berjaya siapkan adalah waayyyyyyyyyyyyyyyyy better from my tudung first dulu, hahahah...nasib i tak bawak tudung first yg i buat by trial & error dulu, kalau tak, sure semua org gelak. and yes, i wore that tudung a few times keluar jalan2 jugak! no jahit tepi, no mesin, just 100% tangan! hihihi. ;p

yela, i left my house before 10am you know, meen and i sesat mcm nak rak just outside kak yati's house. we all leh pusing2 sampai ke jalan parlimen semula walhal dah lalu dah kat lorong kat yati tu first round tuh!! oh hahahha!!

JV Cynosure said...

muahhahahha! tak pe, cup, as long as u sampai! mmg bestkan the food...i kagum yg make the effort to buat pulut kuning, roti jala seme...and love the home-cooked everything...kot pas ni buat kelas memasak and baking lak!!

Mektwain said...

ituler pasal, i've never eaten so many different carbs at one go! hehe...tapi sbb semuanya sedap!

and who made the sandwich ya? so the gourmet looking!! sedap pun sedap!

JV Cynosure said...

sabariah yg buat...ni my colleague, dia kwn k. yati. thts how the class got to be there!!

u tak rasa my nasi goreng ke? pedas seme ckp! hehhehe!

mektwain said...

of course la i makan your nasi goreng! sedap! i siap makan dgn sambal sotong tu lagi, hehe..i makan cili padi hidup2, so pedas is not an issue for me! heheheh..

JV Cynosure said...

fazira nangis makan nasi goreng i! i pun hantu pedas...love cili padi!!

Farra said...

yela..kesian kat I..last person kat umah k.yati..I left at 6pm++..tudung pon tak siap sbb ada masala teknikal kat mesin jahit..BTW, nanti i ada special arrangement ngan beloved K.Tie ..mueheheh..nak order kek jgn segan2..tp i nak buat Cheesecake jek

kimimclaren78 said...

malu la i pasal tak bawak apa2 food pun.

cupcake, tudung u yg first tu, mmg cantik tak kisah lah jahit tangan pun.

JV Cynosure said...

salina yg bwk pulut kuning tu...respect gila!

kimi...dia tak bwk apa, dia dulu makan lak tu! :P tak pe..dia kerja keras inspect tudung students..so kasi can!

Kak Tie said...

Salam untuk semua peminat DIY. Pertama sekali terima kasih sudi jadikan rumah kak Tie tempat kau orang menimba ilmu.
Kedua nya nak beritahu ada beberapa pelajar yang tertinggal barang mereka kerana seronok sangat nak tinggalkan rumah K Tie dan balik rumah mereka.
Barang tersebut.
1. Gunting kain
2. Gunting kertas
3. Kertas 'brown'
4. Skoci benang
5. Benang warna cream
6. Pen tag bank islam.
7. Brooch kecil.
8. Arwning warna pink belang2
(sorrylah tak sempat nak tengok code kain tu)- rasanya yang ni kak Tie bayar aje kain dia kerana match dengan kain kak Tie.(hah hah hah) tinggal lagi barang kat rumah kak Tie

Buat yang nak claim barang-barang tu datanglah rumah kak Tie lepas waktu pejabat.

Buat yang masih tak pandai jahit tudung datang aje rumah kak Tie. kak Tie boleh ajar. charge murah aje tapi kain beli ngan YELAH. Kak Tie tak jual kain (kalau jual nanti YELAH tutup kedai) sorry YELAH just joke.

Jumpa lagi buat semua tetamu kak Tie dan pelajar DIY, juga pelajar yang jadikan kak Tie mak angkat dia.

###
Untuk Farra tudung u dah siap nanti kak Tie tepon boleh hantar.

**Buat Yus Daniel kirim salam kat kau. Rugi tak dapat jumpa kau dia cakap.

kimimclaren78 said...

hamboi yela... sempat ngutuk i. kelaparan beb... tu yang tak leh tahan tu.. tengok lak food sume sedap.. lagi lah menduga betul... nasik goreng u mmg sedap. i suka pedas...

kak tie, tak pening kepala ke nak mengemas rumah yang ditinggalkan oleh kitorang ni ek?

JV Cynosure said...

muahahhaha @ kak tie! jgn la jual kain...mana i nak korek customers nnti!!

kak tie kena guna different jarum, jersey kitaorg ni kena guna gold tip no. 14, baru tak lompat2.

yg awning pink tu...i punya kot!!!

Farra said...

yahoo k. tie..i luv uuuu..inilah hasil daku pulang dari kelas..bukan jahit sendiri kuang kuang..nanti yg i jahit sendiri i citer la ek..kain PT lembut bangatt

yus said...

Bonda (panggilan utk untie yatie masa kat thai)..kirim salam kat Dainel ye..Lawat je blog saya.. http://yusrinahata.com

mektwain said...

wah kak yatie masuk sini! thanks kak yatie for your place! cozy sgt2 your house and the area, rasa mcm bukan kat tengah2 bandar! sgt sejuk and nyaman walaupun skrg musim panas. nak blaja buat smocking! :D

yela selamba label i as org yg pakai tudung labuh..first time nih dengar! haha..

JV Cynosure said...

cup, seme yg nk buat tudung labuh akan kata...nak buat tudung cam mektwain!

syafinaz abd rashad said...

a'kum semua, first of all....a million thanks to all si'fu's meluangkan masa and kudrat utk menyiapkan segala tudung student..(supposed student yg buat semua..hehehe..)anyway best sgt klas tempoh ari..kak yati,,maaf kalau menyepahkan rumah and sori about my son...dia 'naughty'sikit...agak2nya 'tudung eenaz'saper yg start buat...bolelah share nanti the result...

JV Cynosure said...

ada yg dh buat semlm...yus dah buat tudung tu. i tak de masa nak tepek template Tudung Eenaz tu lagi.

femes le awak sat lagi!!

Kak Tie said...

YELAH sayang.

Mesin yang i gunakan heavy duty, so biasanya i gunakan jarum BDX1. SO FAR ok.
Hari tu dia marah kerana ramai sangat yang lanyak dia.

Malam tu lepas u all balik. Kak Tie repair tudung Fara. so tudung dia dah siap. Nanti Kak T hantar ya Fara.

Tang mengemas, suami kak Tie very helpful dan my Son Daniel pun macam papa dia rajin.jadi kimi dont worry pasal kemas mengemas ni.
Lain kali kalau risau stay sampai the last person yang balik

yang awning pink tu kalau YELAH yang punya nanti i suruh Sabariah bayar kat u. jual aje kat i.

Sandwich tu sabariah yang BELI barang-barang and dia tolong rebus dan racik ayam yang lain i buat. Nak belajar ke mektain. sandwich tu i panggil sandwich VIP.
Kalau mektwain nak belajar smocking, now not the right time. Tunggu study u habis dulu. tunggu musim tudung dah sepi sikit.

JV Cynosure said...

hohoho! u yg buat sandwiches tu rupanya...mcm yg jual kat hotel2!

ye la k.tie, mesin u dah merajuk psl 15 budak2 pompuan dok tenyeh dia!

k tie...nama i yela la...mende YELAH tu?? cam wonog spelling for MELAH aje! muahahahha!

anyways, u mmg sporting k. tie!!

sapa2 nak belajar buat tudung, leh le contact k.tie ni.

kimimclaren78 said...

paling kesian kat rose. dia balik tudung dia just berjaya cantum awning ngan body je. finishing seme tak siap lagi pasal dia pakai awning guna kain jersey jugak so dia ada problem ngan kain untuk awning tak cukup. siap kena sambung2 lagi.

rose, good luck ye dear... mula2 mmg cam tu. bila u dah dapat tune dia, Insya Allah u pun boleh amik tempahan lak nanti. :)

JV Cynosure said...

rose mmg malang...i tak bwk kain dia to the gathering! i bwk wrong kain, J2 turquoise lak.